غذای نوزاد شش ماهه، شروع تغذیه تکمیلی یکی از مهم‌ترین مراحل رشد اوست. با رسیدن به سن 6 ماهگی، کودک شما آماده است تا علاوه بر شیر مادر یا شیر خشک، طعم‌های جدید را نیز تجربه کند. در این راهنمای کامل، به طور مفصل به غذای نوزاد شش ماهه پرداخته‌ایم.

از انتخاب بهترین غذاها تا نحوه تهیه و ارائه آنها، همه چیز را در اینجا خواهید یافت تا بتوانید بهترین تغذیه را برای فرزندتان فراهم کنید. با ما همراه باشید تا اطلاعات دقیقی درباره شروع تغذیه تکمیلی سالم و مناسب غذای نوزاد شش ماهه بدست آورید و دوران شیرخوارگی را با خیالی آسوده پشت سر بگذارید.

چه زمانی باید دادن غذاهای جامد به نوزاد را شروع کنید؟

از حدود 6 ماهگی می‌توان به کودکان غذاهای جامد داد. در ابتدا، اینکه نوزاد چه مقدار غذا می‌خورد کمتر اهمیت دارد، مهم این است که نوزاد به غذا خوردن عادت کند. نوزاد همچنان بیشتر انرژی و مواد مغذی مورد نیاز خود را از شیر مادر یا شیر خشک نوزاد دریافت خواهد کرد.
تنوع غذایی بیشتر، در کنار شیر مادر یا شیر خشک، از حدود 6 ماهگی به سلامت و عادت غذایی بهتر در طول زندگی کمک می‌کند.
به‌تدریج می‌توانید مقدار و تنوع غذایی که نوزاد مصرف می‌کند را افزایش دهید تا بتواند غذاهای مشابه با بقیه خانواده را در مقادیر کمتر بخورد.

چرا باید تا حدود 6 ماهگی صبر کنید تا غذاهای جامد را به نوزاد دهید؟

غذای نوزاد شش ماهه، موضوع بسیار مهمی برای والدین است. انتخاب غذای مناسب، برای رشد و سلامت نوزاد بسیار حیاتی است. صبر کردن تا حدود 6 ماهگی قبل از معرفی غذاهای جامد ایده خوبی است، زیرا شیر مادر یا شیر خشک نوزاد تمام انرژی و مواد مغذی مورد نیازغذای نوزاد شش ماهه فراهم می‌کند (به استثنای ویتامین D در برخی موارد).

 والدین باید در انتخاب غذای نوزاد شش ماهه دقت زیادی به خرج دهند. اگر شما در حال شیردهی هستید، تا حدود 6 ماهگی فقط از شیر مادر تغذیه کردن به محافظت کودک شما در برابر بیماری‌ها و عفونت‌ها کمک می‌کند.

صبر کردن تا حدود 6 ماهگی به نوزاد زمان می‌دهد تا برای مقابله کامل با غذاهای جامد آماده شود، شامل پوره‌ها، غلات و برنج بچه‌هایی که به شیر اضافه می‌شود.غذای نوزاد شش ماهه نباید حاوی مواد افزودنی مضر باشد. 

فرزند شما به‌زودی می‌تواند به‌طور مستقل غذا خوردن را یاد بگیرد. مهارت‌های او در حرکت دادن غذا در دهان، جویدن و بلعیدن بهبود خواهد یافت. این به معنای دسترسی بیشتر به طعم‌ها و بافت‌های غذایی (مانند غذاهای خردشده، تکه‌ای و انگشتی) است و ممکن است دیگر نیازی به غذاهای کاملا پوره شده نداشته باشد. غذای نوزاد شش ماهه باید به راحتی قابل هضم باشد.

چرا باید تا حدود 6 ماهگی صبر کنید تا غذاهای جامد را به نوزاد دهید؟

انواع مختلفی از غذای نوزاد شش ماهه در بازار موجود است، اما انتخاب غذای سالم و مغذی، باید اولویت اصلی باشد. هنگام تهیه غذای نوزاد، باید به مواد تشکیل دهنده توجه ویژه ای شود.

نشانه‌های آمادگی نوزاد برای خوردن غذاهای جامد

سه نشانه‌ی کلیدی وجود دارد که معمولا از حدود 6 ماهگی به بعد ظاهر می‌شوند و نشان می‌دهند که کودک شما برای شروع خوردن غذاهای جامد علاوه بر شیر مادر یا شیر خشک آماده است. نوزادان شما می‌توانند:

  • در حالت نشسته بمانند و سر خود را به‌طور ثابت نگه دارند.
  • چشم‌ها، دست‌ها و دهان خود را هماهنگ کنند تا غذا را ببینند، بردارند و خود به دهان بگذارند.
  • غذا را ببلعند (به‌جای اینکه آن را بیرون بیندازند).

رفتارهای زیر ممکن است به اشتباه توسط والدین به عنوان نشانه آمادگی کودک برای غذاهای جامد تفسیر شوند:

  • جویدن مشت‌ها
  • بیدار شدن در شب (بیشتر از حد معمول)
  • تمایل به شیر‌دادن بیشتر

این رفتارها همه برای نوزادان عادی هستند و لزوماً علامت گرسنگی یا آمادگی برای شروع غذاهای جامد نیستند.
شروع غذای جامد باعث نخواهد شد نوزاد شما در شب به‌طور پیوسته بخوابد. گاهی اوقات مقداری شیر اضافی می‌تواند کمک کند تا زمانی که برای غذاهای جامد آماده شوند.

راهنمای شروع دادن غذاهای جامد به نوزاد

در ابتدا، نوزاد شما فقط به مقدار کمی غذا قبل از تغذیه معمولی شیر نیاز خواهد داشت. نگران مقدار غذایی که می‌خورند نباشید. مهم‌ترین چیز این است که به مزه‌ها و بافت‌های جدید عادت کنند و یاد بگیرند چطور غذاهای جامد را در دهان خود حرکت دهند و ببلعند.
آن‌ها همچنان بیشتر انرژی و مواد مغذی خود را از شیر مادر یا شیر خشک دریافت خواهند کرد.
برخی غذاها وجود دارد که باید از دادن آن‌ها به نوزاد اجتناب شود. به عنوان مثال، نباید به غذای نوزاد شکر یا نمک (شامل مکعب‌های عصاره و سس‌ها) اضافه کنید.
نوزادان نباید غذاهای شور بخورند، زیرا برای کلیه‌هایشان خوب نیست و شکر می‌تواند باعث پوسیدگی دندان شود.

نکاتی برای شروع خوب با غذاهای جامد:

  • غذا خوردن یک مهارت کاملا جدید است. برخی از نوزادان ممکن است سریع‌تر مواد غذایی و بافت‌های جدید را بپذیرند. تلاش خود را ادامه دهید و به نوزادتان تشویق و تحسین فراوان بدهید.
  • زمانی کافی را، مخصوصاً در ابتدا اختصاص دهید.
  • با سرعت نوزادتان پیش بروید و اجازه دهید خودشان نشان دهند که گرسنه یا سیر هستند. زمانی که نوزاد نشانه‌هایی از سیری را نشان می‌دهد، متوقف شوید. این می‌تواند به محکم بستن دهان یا چرخاندن سر به سمت دیگر باشد. اگر از قاشق استفاده می‌کنید، قبل از دادن غذا صبر کنید تا نوزاد دهانش را باز کند.
  • صبور باشید و به نوزاد خود انواع مختلفی از غذاها را بدهید، حتی غذاهایی  که به نظر نمی‌رسد نوزاد علاقه‌ای به آن‌ها دارند. ممکن است 10 بار یا بیشتر طول بکشد تا نوزاد شما به غذاهای جدید، مزه‌ها و بافت‌ها عادت کند.
  • اجازه دهید نوزاد از لمس و نگه‌داشتن غذا لذت ببرد. به آن‌ها اجازه دهید خودشان با استفاده از انگشتان خود غذا بخورند، وقتی نشان دادند که به آن علاقه مند هستند.
  • حواس‌پرتی‌ها را در زمان غذا به حداقل برسانید و از قرار دادن نوزاد در مقابل تلویزیون، تلفن یا تبلت خودداری کنید.
  • به آن‌ها نشان دهید که چطور غذا می‌خورید. نوزادان از والدین و کودکان دیگر تقلید می‌کنند. تا جایی که ممکن است، با هم برای وعده‌های غذایی خانوادگی سر یک میز بنشینید.

پیشرفت در نوع و حجم غذای نوزاد

زمانی که حدود 6 ماهگی شروع به دادن غذاهای جامد کردید، سعی کنید تا حد ممکن نوزادتان را از غذاهای پوره‌ای یا مخلوط شده به غذاهای له‌شده، تکه‌تکه یا انگشتی منتقل کنید. این کار به آن‌ها کمک می‌کند یاد بگیرند چگونه بجوند، غذاهای جامد را در دهان خود حرکت دهند و ببلعند. برخی نوزادان ترجیح می‌دهند با غذاهای له‌شده، تکه‌تکه یا انگشتی شروع کنند.
دیگر نوزادان نیاز به زمان بیشتری برای عادت به بافت‌های جدید دارند و ممکن است در ابتدا غذاهای نرم یا مخلوط شده را با قاشق ترجیح دهند. فقط به طور مداوم غذاهای تکه‌تکه را به آن‌ها بدهید و به تدریج  نوزادان به آن عادت خواهند کرد.

ایمنی و بهداشت 

هنگام دادن غذاهای جامد به نوزادتان، مهم است که اقدامات اضافی را برای حفظ ایمنی انجام دهید.
نکاتی برای ایمنی غذای نوزاد و رعایت بهداشت:

  • همیشه قبل از آماده‌سازی غذا دست‌ها را بشویید و سطوح را تمیز نگه دارید.
  • غذاهای گرم را خنک کنید و قبل از دادن به نوزاد تست کنید.
  • میوه‌ها و سبزیجات خام را بشویید و پوست بگیرید.
  • از غذاهای سخت مانند مغزهای کامل یا هویج و سیب خام اجتناب کنید.
  • هسته‌های سفت و استخوان را از میوه‌ها و گوشت یا ماهی جدا کنید.
  • غذاهای گرد کوچک مانند انگور و گوجه فرنگی گیلاسی را به قطعات کوچک خرد کنید.
  • تخم‌مرغ‌ها به صورت نیم‌پز برای خوردن ایمن هستند.

همیشه حین خوردن به نوزادتان نزدیک بمانید زیرا ممکن است شروع به خفگی کنند.
خفگی با رفلاکس متفاوت است. نوزادتان ممکن است هنگام معرفی غذاهای جامد رفلاکس کند.
این به این دلیل است که آنها در حال یادگیری چگونگی مقابله با غذاهای جامد و تنظیم میزان غذایی که می‌توانند بجوند و ببلعند هستند.

اگر نوزادتان رفلاکس داشت:

  • ممکن است چشمانشان پر از آب شود.
  • ممکن است زبان خود را به جلو (یا از دهان بیرون) ببرند.
  • ممکن است سرفه کنند تا غذا را جلو بیاورند یا استفراغ کنند.

لیست تجهیزات مورد نیاز هنگام غذا دادن به نوزاد 

  • صندلی بلند: نوزاد شما باید در موقعیت نشسته ایمن باشد (که بتوانند به درستی فرو بردن غذا را انجام دهند). همیشه از کمربند ایمنی به طور ایمن در صندلی بلند استفاده کنید. هرگز کودکان را بدون مراقبت روی سطوح بلند رها نکنید.
  • پیش‌بندهای پلاستیکی یا پلیکان: ابتدا کثیف خواهد شد!
  • قاشق‌های نرم برای نوزادان: برای لثه‌های نوزاد ملایم‌تر است.
  • کاسه‌های پلاستیکی کوچک: ممکن است کاسه‌های ویژه تغذیه با پایه مکنده برای ثابت نگه‌داشتن کاسه مفید باشند.
  • لیوان اول: از حدود ۶ ماهگی لیوان را معرفی کنید و با وعده‌های غذایی کمی آب به نوزاد بدهید. استفاده از لیوان باز یا لیوان بدون دریچه به نوزاد کمک می‌کند که مهارت نوشیدن را بیاموزد و برای دندان‌هایش بهتر است.
  • حصیر یا روزنامه زیر صندلی بلند: برای جمع‌آوری بیشتر کثیفی.
  • ظروف پلاستیکی و قالب‌های یخ: ممکن است برای پخت و پز دسته‌جمعی و فریز کردن قسمت‌های کوچک مفید باشند.
لیست تجهیزات مورد نیاز هنگام غذا دادن به نوزاد 

تغذیه نوزاد: از تولد تا 6 ماهگی 

برای تغذیه نوزاد 6 ماهه، استفاده از غذای نوزاد شش ماهه خانگی نیز گزینه‌ای مناسب است. پختن غذا در خانه، به والدین اجازه می‌دهد تا از سلامت و کیفیت غذای نوزاد خود اطمینان حاصل کنند. 

 در انتخاب غذای نوزاد شش ماهه، به نیازهای تغذیه‌ای نوزاد 6 ماهه توجه کنید. شیر مادر بهترین غذا برای نوزاد شما در طول ۶ ماه اول زندگی است.
شیر مادر به‌طور اختصاصی برای نوزاد شما تنظیم شده است، محافظت در برابر برخی عفونت‌ها ارائه می‌کند و به بهبود سلامت بلندمدت نوزادتان کمک می‌کند.
شیر خشک کودک تنها جایگزین مناسب است اگر شما نمی‌توانید شیر بدهید یا می‌خواهید به نوزاد شیر خشک در کنار شیر مادر بدهید. در مورد غذای نوزاد شش ماهه با پزشک متخصص مشورت کنید.
دیگر شیرها یا جایگزین‌های شیر، از جمله شیر گاو، نباید به عنوان نوشیدنی اصلی تا 12 ماهگی به نوزاد داده شوند.
شیر خشک برای نوزادان زیر 6 ماه مناسب نیست و نیازی به معرفی آن بعد از 6 ماهگی نیست.غذای نوزاد شش ماهه، مهمترین بخش از رژیم غذایی نوزاد 6 ماهه است.

ویتامین‌ها برای نوزادان

توصیه می‌شود که نوزادان شیرخواره، روزانه مکمل حاوی ۸.۵ تا ۱۰ میکروگرم (µg) ویتامین D دریافت کنند، چه خودتان مکمل ویتامین D مصرف کنید یا خیر.
نوزادانی که روزانه ۵۰۰ میلی‌لیتر (حدود یک پینت) یا بیشتر شیر خشک می‌خورند، نباید مکمل‌های ویتامین مصرف کنند، زیرا شیر خشک با ویتامین D و سایر مواد مغذی غنی شده است.
همه کودکان از 6 ماه تا 5 سال باید روزانه مکمل‌های ویتامین حاوی ویتامین‌های A، C و D مصرف کنند.

تغذیه نوزاد شما: از حدود 6 ماهگی

وقتی نوزادان شروع به مصرف غذاهای جامد می‌کنند، به 3 وعده غذایی در روز نیازی ندارند. نوزادان معده‌های کوچکی دارند، بنابراین با دادن مقدار کمی غذا (فقط چند قطعه یا قاشق غذا) شروع کنید.
زمانی را انتخاب کنید که مناسب شما و نوزادتان باشد، به طوری که احساس عجله نکنید و نوزادتان خیلی خسته نباشد.
آنها را قبل از وعده شیری معمول با غذا معرفی کنید، زیرا ممکن است در صورتی که سیر باشند علاقه‌ای نداشته باشند، اما صبر نکنید تا نوزادتان بیش از حد گرسنه شود.
زمان زیادی را بگذارید و اجازه دهید نوزادتان با سرعت خودش پیش برود.
ادامه دهید و غذاهای مختلفی را به نوزاد بدهید، حتی آن‌هایی که نوزادتان قبلاً رد کرده است.
ممکن است 10 بار یا بیشتر طول بکشد تا نوزادتان غذای جدید یا بافتی را بپذیرد، مخصوصاً زمانی که بزرگ‌تر می‌شود.
نوزادتان هنوز بیشتر انرژی و مواد مغذی خود را از شیر مادر یا شیر خشک دریافت خواهد کرد.
شیر مادر یا شیر خشک باید نوشیدنی اصلی آنها در طول سال اول باشد. تا زمانی که نوزاد شما 1 ساله نشده است، به آنها شیر کامل گاو (یا بز یا گوسفند) به عنوان نوشیدنی اصلی ندهید.
می‌توانید تا هر زمان که خودتان و نوزادتان بخواهید به شیردهی ادامه دهید.
از حدود 6 ماه یک لیوان را معرفی کنید و با وعده‌های غذایی در کنارش کمی آب پیشنهاد دهید. استفاده از لیوان باز یا لیوان بدون دریچه به نوزاد کمک می‌کند که مهارت نوشیدن را یاد بگیرد و برای دندان‌هایشان بهتر است.

تغذیه نوزاد شما: از حدود 6 ماهگی

اولین غذاهای مناسب نوزادان

ممکن است بخواهید با سبزیجات و میوه‌های ساده شروع کنید.
غذاهای پخته و نرم مانند هویج، کلم بروکلی، سیب‌زمینی، سیب‌زمینی شیرین، هویج، سیب یا گلابی را امتحان کنید.
اجازه دهید کودک با مزه‌های مختلفی آشنا شود (به جای فقط شیرینی‌هایی مانند هویج و سیب‌زمینی شیرین) تا شاید از بد غذایی جلوگیری شود.
اطمینان حاصل کنید که هر غذایی که پخته می‌شود کاملاً خنک شده باشد قبل از اینکه به نوزادتان بدهید.
غذاهای حاوی آلرژن‌ها (مانند بادام‌زمینی، تخم‌مرغ، گلوتن و ماهی) از حدود 6 ماهگی می‌توانند به نوزاد داده شوند، یکی یکی و به مقدار کم برای شناسایی هرگونه واکنش احتمالی.
می‌توانید شیر گاو را از حدود 6 ماهگی در پخت و پز یا در مخلوط با غذا استفاده کنید، اما نباید تا 1 سالگی به عنوان نوشیدنی اصلی به آن‌ها داده شود.
محصولات لبنی پرچرب مانند پنیر پاستوریزه یا ماست ساده می‌توانند از حدود 6 ماهگی به نوزاد داده شوند. محصولاتی را انتخاب کنید که بدون شکر اضافه باشند.
یادتان باشد، نوزادان نیازی به نمک یا شکر در غذایشان (یا آب پخت و پز) ندارند.

تغذیه کودک: از 10 تا 12 ماهگی

از حدود 10 ماهگی، کودک شما باید علاوه بر شیر خوردن معمول، سه وعده غذایی در روز (صبحانه، ناهار و شام) داشته باشد.

در این سن، کودک شما ممکن است حدود سه وعده شیر در روز (به عنوان مثال، بعد از صبحانه، بعد از ناهار و قبل از خواب) بخورد.

کودکان شیرخوار با تغییر میزان غذای مصرفی خود، میزان شیر مصرفی خود را تنظیم می‌کنند.

به عنوان راهنما، کودکانی که با شیرخشک تغذیه می‌شوند، حدود 400 میلی‌لیتر در روز شیر می‌نوشند.

به یاد داشته باشید که نوزادان شیرخشک خوار اگر کمتر از 500 میلی‌لیتر شیرخشک در روز مصرف می‌کنند، باید مکمل ویتامین D دریافت کنند.

تمام نوزادان شیرخوار باید مکمل ویتامین D دریافت کنند.

تا این سن، کودک شما باید طیف وسیعی از طعم‌ها و انواع غذاها را امتحان کرده باشد.

او باید بتواند طیف وسیعی از غذاهای انگشتی را بخورد و بتواند قطعات کوچک غذا را برداشته و به دهان خود ببرد. او با اعتماد به نفس بیشتری از لیوان استفاده خواهد کرد.

ناهار و شام می‌تواند شامل یک غذای اصلی و یک دسر میوه یا لبنیات بدون قند باشد تا الگوی تغذیه کودک به الگوی کودکان بالای 1 سال نزدیک‌تر شود.

با رشد کودک، غذا خوردن خانوادگی به او کمک می‌کند تا عادات غذایی خود را افزایش دهد.

تغذیه کودک: از 12 ماهگی

از 12 ماهگی، کودک شما سه وعده غذایی در روز خواهد داشت که شامل انواع مختلفی از غذاهاست، از جمله:

  • حداقل 4 وعده در روز غذای نشاسته‌ای مانند سیب‌زمینی، نان و برنج
  • حداقل 4 وعده در روز میوه و سبزیجات
  • حداقل 350 میلی‌لیتر شیر یا 2 وعده لبنیات (یا جایگزین‌های آن)
  • حداقل 1 وعده در روز پروتئین از منابع حیوانی (گوشت، ماهی و تخم مرغ) یا 2 وعده از منابع گیاهی (دال، لوبیا، نخود و عدس)

کودک شما ممکن است به 2 میان وعده سالم بین وعده‌های غذایی نیز نیاز داشته باشد. به این موارد توجه کنید:

  • میوه‌های تازه مانند برش‌های سیب و موز، یا قطعات کوچک گلابی یا هلو نرم، رسیده و پوست کنده
  • سبزیجات پخته یا خام مانند گل کلم، هویج یا خیار
  • ماست ساده، بدون قند و پاستوریزه با چربی کامل
  • تکه‌های پنیر (گزینه کم نمک را انتخاب کنید)
  • نان تست، نان پیتا یا چپاتی
  • کیک برنج یا ذرت بدون نمک و بدون قند

سازمان بهداشت جهانی توصیه می‌کند که تمام نوزادان تا 2 سالگی یا بیشتر شیر مادر بخورند.

می‌توانید تا زمانی که برای هر دوی شما مناسب است به شیر دادن ادامه دهید، اما کودک شما به شیر مادر کمتری نیاز خواهد داشت تا جای بیشتری برای غذاهای دیگر وجود داشته باشد.

پس از 12 ماهگی کودک، به شیر خشک نیازی نیست. این شامل شیرخشک اولیه، شیرخشک بعدی، شیرهای رشد و سایر شیرهای مخصوص نوپا می‌شود.

کودک شما اکنون می‌تواند شیر گاو پاستوریزه کامل یا نیم چرب بنوشد. از محصولات لبنی پرچرب مانند پنیر و ماست استفاده کنید، زیرا کودکان زیر 2 سال به ویتامین‌ها و انرژی اضافی موجود در آنها نیاز دارند.

از 5 سالگی، شیر 1% چربی و شیر کم چرب برای نوشیدن اصلی مناسب است، اما از 1 سالگی می‌توان از آن در پخت و پز استفاده کرد.

شما می‌توانید از 1 سالگی به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم و متعادل، جایگزین‌های شیر غنی‌شده با کلسیم مانند سویا، جو دوسر یا بادام را به کودک خود بدهید.کودکان زیر 5 سال نباید از نوشیدنی‌های برنج استفاده کنند زیرا میزان آرسنیک در این محصولات بالاست.

تغذیه کودک: از 12 ماهگی

نتیجه‌گیری

در این مقاله، تلاش کردیم اطلاعات جامعی در مورد غذای نوزاد شش ماهه ارائه دهیم. به یاد داشته باشید که تغذیه نوزاد 6 ماهه باید با صبر و حوصله انجام شود و در صورت هرگونه ابهام، با پزشک متخصص اطفال مشورت کنید.

رعایت نکات ذکر شده در این راهنمای کامل، به رشد سالم و متناسب کودک شما کمک خواهد کرد و او را برای مراحل بعدی رشد آماده خواهد ساخت. به یاد داشته باشید که غذای نوزاد شش ماهه مهمترین مرحله در تغذیه اوست، پس با دقت و اطلاعات کافی آن را انجام دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *