دوران نوجوانی و بلوغ، یکی از مراحل بحرانی و کلیدی در زندگی هر فرد است که عبور موفق از این مرحله، نقش مهم و چشم گیری در موفقیتهای فرد در دوران بزرگسالی دارد. همانطور که عبور ناآگاهانه و نادرست از این مرحله نیز، باعث بروز مشکلات و چالش هایی در دوران بزرگسالی میشود.
افراد در این دوره از زندگی ،به دلیل وارد شدن به اجتماع بزرگتر و درک بیشتر از دغدغه ها و مشکلات زندگی و فارغ شدن از دنیای بی دغدغه کودکی و تغییرات هورمونی ؛با چالش هایی مواجه میشوند که در ادامه به آنها می پردازیم:
1-کشمکش بین استقلال و وابستگی: نوجوانان در این دوره، خواهان استقلال بیشتری در تصمیم گیری هایشان و محیط ها و جمع های مختلف دارند.
2-طغیان علیه والدین: برخلاف باور عموم ،نوجوانان صرفا به دلیل مخالفت با والدین دست به سرکشی و طغیان نمیزنند. آنها خواهان انتخاب و تصمیم شخصی زندگی شخصی خودشان هستند و مرزهای شخصی بیشتری را طلب میکنند که در این موارد ،هرچه سخت گیری والدین بیشتر باشد، فاصله نوجوان با والدین بیشتر میشود و نتایج خوبی را به همراه ندارد.
3-بحران هویت: نوجوانان در این دوره از زندگی به دلیل لمس بیشتر دنیای واقعی و خارج از دنیای امن کودکی و ارتباط با همسالان و تجربه های جدید ،دچار هویت بحران درباره خود میشود و در تلاش است که بفهمد چه چیزی از خودش و آینده خودش میخواهد.
4-ارضای نیازهای جنسی: نوجوانان در این دوره از زندگی، به دلیل افزایش هورمونها و تغییرات بیولوژیکی و کنجکاوی های جنسی، ممکن است تمایلاتشان بیشتر شود و تغییری در رفتارهایشان صورت بگیرد. این امر با آموزش درست و آگاهانه میتواند به درستی حل شود.
5-ترس از آینده: میل به استقلال و مستقل شدن در نوجوان نگرانی او درابره شغل و آینده را افزایش میدهد به علاوه اینکه نوجوان باید مسیر اینده خود یعنی رشته دانشگاهی و امثال اینها را انتخاب کند و درباره شان تصمیم بگیرد.
6-پیروی از همسالان: نوجوانان تاثیرپذیری بسیار زیادی از یکدیگر دارند . در واقع نوجوانان بیشترین تاثیر را از همسالان خود در محیط های مختلف میگیرند .این موارد با نظارت آگاهانه والدین میتواند به خوبی سپری شود.